Instructie & Tips

Voor Plant pakketjes

Bekijk en lees hier van alles over het zaaien, kweken en oogsten van de plantjes uit jouw plant pakketje. 

Download het informatie formulier om alle relevante informatie altijd bij de hand te hebben:

Haal het beste uit jouw plantjes

Bekijk de instructie video

Aanvullende informatie per plantsoort

Stratificeer de aardbeienzaadjes voor betere ontkieming. Plaats hiervoor het pakje zaadjes 2-4 weken in de koelkast. Laat ze vervolgens langzaam op temperatuur komen. 

Vanaf eind februari binnenshuis of onder glas zaaien. Let op: de zaadjes zijn zeer klein en er zitten maar 3-4 zaadjes in het zakje, wees voorzichtig zodat er geen verloren gaan.. Zaai de zaadjes ondiep en bedek de zaadjes met een zeer dun laagje kweekgrond. Aardbeien zaadjes hebben licht nodig om te ontkiemen. Houd de grond licht vochtig en plaats in halfschaduw. Wanneer de zaailingen een tweede reeks blaadjes heeft gekregen kunnen deze worden uitgedund. Plant de zaailing in de zon in de volle grond met ongeveer 20 cm afstand van elkaar. 

Optimale kiemtemperatuur: 18-20 graden C

Zaai in het vroege voorjaar binnen of achter glas. Basilicum heeft voldoende zon en warmte nodig. Plant de zaailingen vier tot zes weken na de laatste nacht vorst pas buiten. Of zaai direct in de volle grond buiten vanaf dit moment. 

Zaai vanaf eind februari binnen of achter glas of vanaf mei direct buiten in de volle grond. Bieslook heeft voldoende vocht nodig. 

Bieslook is een meerjarige plant en zal na de winter weer terug groeien. 

Zaai vanaf februari binnen of achter glas. Direct buiten zaaien kan vanaf begin april na de laatste nacht vorst in de volle grond. 

Bedek de zaadjes licht af met een dun laagje zaaigrond. Geef de broccoli plant algemene moestuinvoeding, bemest de plant en geeft voldoende water voor grote en brede broccoli.

Oogst wanneer de broccoli donkergroen is. Wacht niet tot deze lichter van kleur wordt. Na het oogsten van de broccoli kunnen er aan de zijkanten van de plant enkele kleinere roosjes groeien die ook geoogst kunnen worden. 

Optimale kiemtemperatuur: 10-20 graden C.

Zaai vanaf februari binnen. Zaai oppervlakkig en druk goed aan. Zet de kweekpotjes warm weg tussen 20-25 graden C en bedek deze met huishoudfolie of een doorzichtige deksel. Verwijder de folie of deksel zodra de zaailingen opkomen. Verspeen de zaailingen in aparte potjes na ongeveer 10 dagen en zet deze tussen 18-20 graden C. 

Zet vanaf mei de plantjes bij 15-18 graden C en geef weinig water. Plant ze na een week buiten in de zon op een tegen de wind beschutten plaats in de volle grond of in een onverwarmde kas. 

Zaai vanaf eind april bij ongeveer 20 graden C binnen of achter glas of vanaf mei direct buiten in de volle grond. 

Zaai 1,5 tot 2 cm diep. Houdt de grond goed vochtig (niet nat). 

Zaai oppervlakkig en druk licht aan. Dille kan het best direct buiten in de volle grond of een grote pot gezaaid worden vanaf april na de laatste nachtvorst. Zorg voor beschutting tegen harde wind.

Zaai dille niet naast venkel om kruisbestuiving te voorkomen met inferieure nakomelingen als resultaat. 

Optimale kiemtemperatuur: 15-25 graden C

Zaai binnen of achter glas in april. Maak de zaadjes tijdens kieming niet te nat. Plant de zaailingen met geruime afstand van elkaar in mei. Direct buiten in de vollegrond zaaien kan ook vanaf mei. 

Zaai peterselie binnen of achter glas voor een snellere ontkieming. Direct buiten zaaien in de volle grond is mogelijk vanaf begin april tot begin juni. Week de zaden een nacht in lauw water voor makkelijkere ontkieming. 

Peterselie is een meerjarige plant en zal na de winter weer terug groeien.

Optimale kiemtemperatuur: 18-24 graden C.

Prei zaaien kan in meerdere groepen. De zaden verkregen door JH creatives zijn het meest geschikt voor de herfstkweek of vroege winterkweek. 

Zaai voor zomerprei vanaf januari binnen, plant deze vanaf maart/april buiten in de volle grond. Begin voor herfstprei in februari/maart met binnen voor zaaien en plant deze in mei buiten. Zaai winterprei direct in mei buiten de volle grond en zet de zaailingen uit in juli.

Week de zaden ongeveer 24 uur van te voren in lauw water voor makkelijkere ontkieming. 

Maak voor het overplanten van de preiplantjes gaten van ongeveer 15cm diep en een dikte van een bezemsteel, plant hier de zaailingen in zodra deze een dikte van een potlood hebben. Voeg een beetje aarde toe in het gat. Knip bij het overplanten van prei het bovenste deel (1/3e deel) van de plant af voor het verkrijgen van een stevige plant. 

Optimale kiemtemperatuur: 15-26 graden 

Zaai vanaf februari onder glas of na de laatste vorst tot september direct buiten in de volle grond. 

Zaai radijsjes dun uit met een diepte van 0,5-1cm. Maak rijen van ongeveer 5 cm er tussen. Dun na het ontkiemen uit zodat de afstand tussen de plantjes 3cm is. 

Optimale kiemtemperatuur: 10-18 graden C

Zaai bietjes na de laatste strenge vorst direct buiten in de volle grond. Zaai niet dieper dan 2,5 cm op een zonnige plaats met losgemaakte en goed gedraineerde grond. 

Week de zaden 30-60 minuten voor het zaaien in warm water voor een makkelijkere ontkieming. 

uit ieder zaadje groeien een aantal zaailingen. Verwijder de zwakke zaailingen zodat er 1 zaailing per zaadje over blijft. 

Optimale kiemtemperatuur: 16-22 graden C

Zaai vanaf eind februari binnen of onder glas in vochtige zaaigrond boven de verwarming. Direct buiten in de volle, kalkhoudende en goed gedraineerde grond zaaien kan vanaf mei. 

Ontkiemen kan bij rozemarijn wispelturig zijn, waardoor langere kiemtijden (voornamelijk wanneer je direct buiten zaait) voor kunnen komen. Het kan helpen om de tray met gezaaide rozemarijn zaden in het donker te zetten tijdens de ontkieming. Een constante temperatuur helpt ook bij de ontkieming.

Rozemarijn is winterhard en zal ook in de winter blijven staan. 

Optimale kiemtemperatuur: 15-21 graden C.

Zaai in april binnen. Zaai de zaden 1-1,5cm diep. Plant de zaailingen na ongeveer 3 weken uit (wacht hier niet te lang mee). Pas op, kommkommers hebben een kwetsbare wortel dus wees voorzichtig, plant daarom ook niet te laat uit. Zet op een zonnige plaats of in de kas bij een ideale temperatuur van 20-22 graden C. 

Week de zaden ongeveer 12 uur voor het zaaien in lauwwarm water voor een snellere ontkieming. Zaai binnen vanaf februari. Houdt goed vochtig en zaai oppervlakkig. Bedek met vershoudfolie of een doorzichtige deksel. Zorg voor een warme constante temperatuur. Zodra de zaailingen opkomen kan het folie of deksel verwijderd worden. 

Buiten in de vollegrond zaaien kan vanaf mei zodra er geen nachtvorst meer is. Zorg voor een zonnige, warme en beschutte plaats. 

Zaai direct buiten in de vollegrond. Wanneer je het seizoen wil vervroegen kun je spinazie ook binnen voorzaaien en 3 weken later buiten planten. 

Tijm heeft droge en voedselarme grond nodig. 

Wortels worden niet graag verplant. Zaai  daarom vanaf februari buiten onder glas of direct buiten in de vollegrond vanaf april. Zaai oppervlakkig en in rijtjes. Zorg voor losse bodem. 

© 2023 JH creatives