Meteen naar de inhoud

Werkwijze

Jouw wensen

Ten eerste moet je bedenken wat jouw persoonlijke werk globaal moet omvatten. Vul daarom voor je zelf de volgende dingen in:

  • Wil je een tekening, een schilderij, of misschien wel iets heel anders?
  • Welk(e) dier(en) wil je voor laten komen in het werk?
  • Als je meerdere dieren getekend/ geschilderd wilt hebben, wil je dit dan in dezelfde tekening/ hetzelfde schilderij? Of wil je van ieder dier een apart werk?
 
De antwoorden op deze vragen zijn van groot belang als je een foto uitzoekt of maakt welke ik zal natekenen. 

Kijk voor ideeën eens op mijn portfolio

De foto

Om een tekening van een foto van uw huisdier te laten maken moet je natuurlijk eerst een goede foto hebben. Een goede foto maken kan lastig zijn. Hier een aantal algemene tips:

  1. De foto moet scherp zijn. Gebruik dus een goede camera of telefoon met een camera van voldoende kwaliteit.
  2. Zorg ervoor dat er geen rare licht inval of schaduw op de foto te zien is. Het beste kun je een foto maken met natuurlijk licht. Fotografeer niet in de schemer of in het donker (uitgezonderd bij een witte tekening op zwart papier).
  3. In de ogen van een dier ligt het meeste karakter. Zorg er dus voor dat één of beide ogen goed op de foto staan. Het is het mooiste als er ook een licht schittering in de ogen te zien is. 
  4. Wil je een bepaalde achtergrond op de tekening? Dan hoef je niet perse je dier in de goede pose met de goede achtergrond te fotograferen. Maak naast de foto van het dier waar je de tekening van wilt ook een foto van een gewenste achtergrond. Let hier wel op het juist perspectief ten opzichte van de foto met jou dier. 
  5. Heb geduld. Een dier dwingen om in een bepaalde pose te staan of om op een bepaalde manier te kijken werkt niet. Neem dus de tijd, houd er rekening mee dat een dier zich niet al te lang aan een stuk door kan concentreren, en ga er niet vanuit dat een goede foto maken in een keer lukt. 
 
De foto moet niet alleen voldoen aan kwaliteit maar de foto moet ook geschikt zijn voor jou persoonlijke wens. Een foto welke geschikt is voor een grafiet tekening op wit papier hoeft bijvoorbeeld niet meteen geschikt te zijn als foto voor een schilderij in kleur. Hier onder wat tips en voorbeelden van een goede foto voor een tekening van grafiet op wit papier, een witte tekening op zwart papier en een schilderij in kleur.
 

Voor een tekening op wit papier

Een geschikte foto voor een grafiet tekening op wit papier hoeft niet perse een mooie foto in kleur te zijn. Omdat de tekening in grijs/wit wordt, is het alleen belangrijk dat de foto in zwart/wit mooi is. Dingen die wel belangrijk zijn voor zo een soort tekening is duidelijke contour en genoeg contrast op de foto. Bij voorkeur heeft de foto ook een lichte achtergrond. 

Voor een witte tekening op zwart papier

Bij een witte tekening op zwart papier gaat het om het “spelen met het licht”. Hiervoor heb je een zo genoemde Fine-art foto nodig. Op deze foto’s is maar beperkt licht te zien. De licht inval die er is komt over het algemeen maar van één richting. De weerkaatsing van het licht op het object (in dit geval jou dier) is daarom beperkt. De belichting die dus op het dier komt “springt” er als het ware uit, de rest van het dier is gehuld in schaduw. De speling van licht en schaduwen zorgt voor een bijzonder effect.

Voor een schilderij in kleur

In het geval van een schilderij in kleur gaat het zoals gezegd om de kleuren van het dier. De kleuren op de foto moeten dus goed tot hun recht komen. 

Mocht je voor een schilderij inclusief achtergrond kiezen dan is het het mooist als het kleurenpatroon van de achtergrond matcht met de vacht van het dier. Let er ook op dat de kleuren van de achtergrond niet alle aandacht trekken. Het gaat tenslotte om het dier. 

Is mijn foto geschikt?

Hieronder staan een aantal voorbeeld foto’s. Bij iedere foto is aangegeven voor welk type tekening of schilderij deze foto geschikt kan zijn en waarom. Aan de hand van deze voorbeelden kun je allicht bepalen of jouw foto geschikt zal zijn. 

Kom je er zelf niet uit? Neem dan contact op en wellicht kan ik je helpen.


Ook wil ik je graag verwijzen naar de fotografe van Daphne Design & Fotografie. Een foto laten maken door haar levert je gegarandeerd een geschikte foto op! 

Kijk op http://Daphne-Design.nl

Details

Als je een juiste foto hebt gaan we de details doorspreken. Er zijn verschillende mogelijkheden qua formaat ondergrond en technieken. Misschien weet je zelf al precies wat je wilt. Zo niet dan heb ik alvast een indicatie van de mogelijkheden en de bijbehorende tarieven op een rijtje gezet.

Denk ook alvast na over of je het werk ingelijst wil hebben. Dit kan ik namelijk ook voor je doen. Een tekening of schilderij op canvasboard komt het mooist tot zijn recht in een mooie lijst. Een passende lijst vinden en zelf inlijsten kan lastig zijn, daarom wil ik dit graag voor jou doen. Dan zoek ik in overleg met jou een mooie lijst met eventuele passe-partout uit binnen jouw budget. Ik lijst het werk dan voor jou in. De prijs hiervoor is afhankelijk van de afmeting van de lijst (en eventuele passe-partout), jouw wensen en jouw budget. 

Als we alle wensen op een rijtje hebben spreken we een prijs af voor de opdracht. Ik vraag voor een tekening of schilderij in opdracht een aanbetaling van 50% van de totale prijs van het werk. 

Uw product wordt gemaakt

Zodra alle details zijn doorgesproken en ik de aanbetaling binnen heb ga ik beginnen aan de opdracht. Ik zal een indicatie geven van hoelang ik met het werk bezig denk te zijn. Mocht ik tijdens het werk tegen dingen aanlopen of ideeën hebben waarvan ik denk dat ze nog beter bij jou wensen zouden passen neem ik hierover uiteraard eerst contact met je op. 

Ophalen of verzenden

Zodra je tekening klaar is krijg je dit meteen van mij te horen en zal ik ook een fotootje sturen. Het werk kan dan opgehaald worden op afspraak in Overloon of ik verzend het naar u. Zelf ophalen is natuurlijk het minst risicovol. De betaling van het restbedrag (overige 50% van de prijs van het werk plus eventuele kosten voor de lijst) kan bij ophalen direct en in persoon voldaan worden. Als je er voor kiest om het werk te laten verzenden houd dan rekening met bijkomende verzendkosten. Ik zal voor verzending een betaalverzoek sturen en zal het werk na voltooiing van de betaling opsturen naar het gewenste adres. U krijgt van mij de track & trace code. De verzendtijd is afhankelijk van de desbetreffende pakketdienst. Bij verzending van een werk zal ik deze uiteraard goed inpakken maar er blijft een risico op beschadiging tijdens de verzending. Daarom verzend ik het liefst aangetekend via PostNL. Bij deze manier van verzenden is het pakket (tot €500,-) verzekerd bij verlies of beschadiging. De verzendkosten voor aangetekend verzenden via PostNL zijn €9,20 binnen Nederland.